Go to Top

1911 L’any de les desgràcies

 

Els pobles de la costa del Mediterrani encara recorden l’any 1911, amb el cognom de L’Any de les Desgràcies.

En efecte, a la nit del dia 31 de gener a l’1 de febrer de 1911, festivitat de la Mare de Déu de la Candelera, va tenir lloc en el Mediterrani una paorosa tempesta de llevant. Només cal dir que a la zona d’amarratge de les embarcacions de Peníscola es van aixecar onades de vuit metres que van enfonsar les embarcacions considerades segures. Van morir 27 habitants del poble i van desaparèixer 50 mariners que havien sortit de pesca.

A tot arreu van succeir desgràcies similars, i fins i tot els vaixells de càrrega també es van enfonsar.

El poble mariner de Cambrils conserva un petit museu que recorda aquella tràgica nit, i en el seu passeig principal s’aixeca un monument d’homenatge a la memòria dels Herois desapareguts al mar.

Avui Cambrils és un meravellós poble, on el visitant pot gaudir no només de les seves platges, zones de passeig i comercials, sinó també d’una sofisticada i deliciosa gastronomia.

La Fundació Aurora motivarà a tots els ciutadans de Cambrils perquè segueixin recordant el seu passat mariner, protegeixin la indústria pesquera que encara treballa, i converteixin part del seu port en un museu vivent on perdurin les velles tradicions marineres.

Del arxiu de la Fundació Aurora.

De l’arxiu de la Fundació Aurora.